Degas' metode

Udstilling: 7.6. - 1.9. 2013
Ingen kunst er mindre spontan end min, hævdede Edgar Degas (1834-1917). ”Hvad jeg gør, er et resultat af refleksion og studie af de store mestre; af inspiration, spontanitet, temperament… jeg ved intet.”

                  
Med karakteristisk lune iscenesætter Degas sig selv og sit kunstprojekt som et resultat af andres hårde arbejde og kunstneriske originalitet, men det er nu ikke hele fortællingen. Degas nyder fra starten anerkendelse og respekt. Ikke blot samtidens Paris, men også eftertiden har for længst etableret Degas som en af de helt afgørende skikkelser i fortællingen om nyere tids maleri.

Berømt for sine balletdanserinder som han er, behøver Degas ingen yderligere introduktion, men hans værk som helhed rummer meget mere end de farvestrålende tylbesatte kvindefigurer. Degas’ tilgang til kunsten er yderst original, ambitiøs og konsekvent. Han opfinder nye fremgangsmåder, nye motivtyper og iscenesætter farvestrålende kompositioner, hvis æstetik er ulig nogen anden.
 
I Degas’ arbejde er der en række grundlæggende elementer, der eksisterer på tværs af værket og på tværs af motiv, teknik eller kronologi. Degas’ metode handler om disse grundlæggende elementer – det, man kan få øje på, hvis man slipper værkerne fri af de vante inddelinger og smider dem tilbage i det store bassin, de opstod i, hvor de eksisterer side om side – og hvorfra Degas på egensindig vis har hentet og kombineret dem.

Degas’ metode blander maleri, pastel, monotypi, skulptur, tegning og flere grafiktyper i ønsket om at forene kunstnerens produktion på tværs af motiv, teknik og kronologi. Udstillingen forløber i fire tematiske instanser:

  • Degas og Impressionismen
  • Degas og proces
  • Degas og ”Lille Danserinde, fjorten år”: Tegnekunst og karikatur
  • Degas og det kunstige

 


Følg med i hvad medierne siger om udstillingen:

TV2 Lorry: "Stort anlagt kunstudstilling..."
Berlingske: "Fint fortalt udstilling..." - 6 stjerner
Politiken: "Intenst gennemarbejdet Degas-udstilling..." - 6 stjerner
Jyllandsposten: "Et brag af en udstilling" - 6 stjerner
DR P1: Kultursøndag

Udenlandske:
Sveriges Radio: Kulturnyt
Huffington Post: "An Insight Into Genius..."
Art Daily "Explores the complexities of Degas' artistic methods"
Phaidon: "Inside The Mind of Edgar Degas"
The Arts Desk: "This is a gorgeous, and thoughtful, exhibition..."
 


Udstillingen er støttet af:

Augustinus Fonden
Ferring Pharmaceuticals