Over havet: kulturmøder ved Middelhavet

Hvad skete der i oldtiden, når kulturer fra forskellige kontinenter mødtes og udvekslede varer, viden og ideer? Og kan kulturmøderne ses i de arkæologiske fund? Vi leder efter svar i Glyptotekets store samling af genstande fra oldtidens Middelhavsområde.

Der tales ofte om ”en globaliseret verden” som et moderne fænomen, men også oldtiden var langt mere global, end vi ofte forestiller os. Allerede flere tusind år før vor tidsregning var højkulturerne på de store kontinenter omkring Middelhavet - nutidens Europa, Asien og Afrika - i kontakt med hinanden via søvejen over Middelhavet. Kulturmøderne medførte ikke blot udveksling af handelsvarer, men også af viden, religion og ideologier. Med konkrete nedslag i Glyptotekets store samling af genstande fra Middelhavsområdet ser vi på, hvordan de arkæologiske kilder vidner om den forandring og udvikling i oldtidskulturernes samfund og religion, som udvekslingen af varer og ideer medførte. Vi følger kulturernes udvikling og gensidige indflydelse over tid fra civilisationernes fødsel, over antikkens Grækenland og Rom og frem til de tidlige kristne. Vi diskuterer specifikke historiske begivenheders betydning for kulturers udvikling, og eleverne inddrages i refleksionen over, hvordan denne lange historiske periodes møder og sammenstød mellem kulturer på lokalt, regionalt og globalt niveau har været med til at forme samfundsformer og tro i det Europa, vi kender i dag.

Efter aftale med omviseren kan der lægges særlig vægt på specifikke perioder (eksempelvis Mellemøstens oldtidskulturer, romersk kejsertid eller de tidlige kristne) og emner (eksempelvis fortidens trosretninger, migration eller styreformer og deres storpolitiske betydning).

Glyptoteksmål

Forløbet styrker desuden elevens

  • Antik-entusiasme
  • Historiesus
  • Museumsbegejstring
  • Genstandsforundring

 

Book skoleomvisning >

Målgruppe: Gymnasie, HF, STX, VUC
Fag: Oldtidskundskab, AT-forløb Varighed: 1 time
Varighed: 45-60 min.
Antal: max 30 elever.
Pris: 500 kr.

 

MERE INFO:
Ring på 3341 8118 mellem kl. 14-16 eller send mail til omvisning@glyptoteket.dk
Omvisninger skal bestilles senest 14 dage i forvejen.

det sker

19.3.2017 - 31.12.2017
28. maj 2017 kl. 13.00