Per Kirkeby på Glyptoteket

Vinterferien: fra sans og samling på Glyptoteket
RSS FEED Abonnér på

Udstilling 7.9. - 30.12.2012:  KIRKEBY EPIFANI. Per Kirkeby på Glyptoteket.

Den 7. september åbner Ny Carlsberg Glyptotek en udstilling med en af dansk kunsts største mestre gennem fire årtier, Per Kirkeby. Udstillingen KIRKEBY EPIFANI viser 25 malerier og skulpturer fra 1981 og frem til i dag. Der er pressemøde torsdag den 6. september kl. 11.

Per Kirkeby forener det sanselige i stoffet og farvens rå materie med stor kunstnerisk og teoretisk indsigt. Hans fantastiske evne til at samle formen, naturen og ideernes luftige spind i maleri og skulptur har gjort ham til en af den moderne kunsts vigtigste skikkelser.

KIRKEBY EPIFANI er mødet mellem dansk kunsts store abstrakte maler og Glyptotekets omfangsrige samlinger af kunst gennem 6000 år.

Epifani = Åbenbaring

Epifani er det græske ord for ’åbenbaring’, den pludselige oplevelse af en gud, der viser sig. Epifani er følelsen af at blive revet ud af sit vante, jordiske element og møde det overjordiske. I antikkens kultur kunne det være en kobling mellem menneskenes verden og gudernes. Med kristendommen blev det biblens religiøse åbenbaring, når menneske møder Gud.

Men det ukendte kan kun udtrykkes gennem det kendte, og det er her Kirkebys arbejde med det abstrakte ligger. Per Kirkeby er først og fremmest en stor fortæller, og i hans kunst er åbenbaringen og det dagligdags tæt sammenvævede.

Glyptotekets samlinger er fyldt med kunstneriske forsøg på at forholde sig til det uudsigelige. Hvordan ser det guddommelige ud? I antikkens kunst viser Apollon sig som lyrespillende yngling, og den smukke unge kvinde i skoven er jagtens gudinde, Diana. 1800-tallets franske malere forsøgte at skildre selve naturens guddommelighed – fra ensomme bjergegne over dunkle skove til impressionismens lysflimmer. Naturen spiller naturligvis en hovedrolle også for Kirkeby. Han skriver et sted:

”Jeg må have noget at male efter. Jeg kan jo ikke male lige ud af den tomme himmel” (i ’Naturens blyant’ fra 1978, en af hans mange bøger om kunst, livet og alt der imellem.)

Motiver fra naturen

KIRKEBY EPIFANI viser hans brug af en række gennemgående motiver, hentet i naturen – i polaregnenes fremmede former, i skoven på Læsø, eller i hans egen baghave. Men publikum får også kunstnerens vidtfavnende sans for, hvad der har stærk billeddannende kraft, og det rækker lige fra linjerne i Monets piletræer til et pletmønstret stolebetræk i en Storm P-tegning.   

Hos Per Kirkeby kan det mest banale pludselig åbenbare sig som en direkte linje til noget mere – det ekstra, som kunsten altid har kredset om. Kirkeby bruger sit syn til at lade publikum se syner med, og her mødes for alvor det abstrakte og det konkrete. I dag er Kirkeby på højden af sin kunstneriske formåen. Se en moderne mester i samklang med Glyptotekets sale, lys og stemninger.

Udstillingen åbner for publikum fredag den 7. september kl. 11 og vises frem til 30. december 2012.

Pressemøde

Velkommen til pressemøde på ”KIRKEBY EPIFANI” torsdag den 6. september kl. 11, hvor direktør Flemming Friborg introducerer udstillingens koncept. Kl. 11.30 vil der blive vist rundt i udstillingen, og kl. 12.30 byder museet på en let frokost. Kunstneren vil være til stede ved pressemødet.

Tilmelding senest mandag 3.9. til: Kommunikationschef Pia Svejgaard Pedersen. E-mail: psp@glyptoteket.dk

Udstillingen realiseres med støtte fra:

 

Pressemeddelelse er ikke tilgængelig som download
Pressekit er ikke tilgængelig som download

For yderligere information:
Pia Svejgaard Pedersen
Kommunikationschef
T: 33 41 81 07 / 60 95 69 49
E: psp@glyptoteket.dk

Download pressebilleder

Glyptototeket viser filmen Vinterbillede af Jesper Jargil om Per Kirkeby. Filmen kan ses i museets infolounge og købes i kunstboghandlen.

Kataloget Kirkeby Epifani er udkommet i forbindelse med udstillingen - med tekst af Richard A. Shiff og kunstneren
72 s., 62 farvefotos.

 

det sker

19.3.2017 - 31.12.2017
12.10.2017 - 25.2.2018