Den gamle mands tænder

20. februar 2012
Kommentarer (0)
Den gamle mands tænder
Print printer-friendly version

I 1908 erhvervede brygger Carl Jacobsen en bemalet træstatue af en siddende japansk munk fra 1600-tallet hos en kunsthandler i Hamburg.

Statuen forestiller den gamle japanske munk Hônen (1133-1212), som i 1175 grundlagde ”Det rene Lands” skole inden for buddhismen. Han prædikede, at en stadig gentagelse af Amida Buddhas navn var nødvendig for at opnå frelse i Amida Buddhas paradis, “Det rene Land”.
Læs mere i Den store danske encyclopædi

Da figuren blev konserveret i 1969, fandt man to pakker indeni i statuen. Udenpå pakkerne stod, at de indeholdt henholdsvis “den gamle mands tænder” og “den gamle munks hår”. Pakkerne blev røntgenfotograferet, og det viste sig, at indholdet faktisk var tænder og hår.

Træstatuen af munken Hônen er udlånt fra Nationalmuseet til udstillingen på Glyptoteket ”Buddha, barok & bryggeren”, som åbner d. 2. marts og kan ses frem til d. 13. maj. Udstillingen vil give et sjældent indblik i brygger Carl Jacobsens ukendte samlinger. De fleste af værkerne blev efter bryggerens død i 1914 deponeret på andre museer som Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og Thorvaldsens Museum.

Læs mere om ”Buddha, barok & bryggeren”

Kommentarer

Tilføj kommentar

Image CAPTCHA
Indtast de karakterer, som vises i billedet.

Om denne blog

Glyptotekets blog bliver skrevet af museets medarbejdere. Vi skriver om, hvad der interesserer os her og nu og om værkerne og museets daglige liv.

Kommentarer er velkomne, og vi svarer naturligvis gerne på spørgsmål.

søg på bloggen