Enhver kunstsamler bør da eje en Rembrandt!

11. april 2012
Kommentarer (0)
Enhver kunstsamler bør da eje en Rembrandt!
Print printer-friendly version

Glyptotekets grundlægger, brygger Carl Jacobsen, var en lidenskabelig kunstsamler af især skulptur fra antikken, samt fransk og dansk skulptur fra det 19. årh. Men i 1870’erne og 1880’erne erhvervede han en række malerier af såkaldte store mestre. En af disse mestre, som enhver stor samler burde eje, var den store Rembrandt van Rijn (1606-1669).

Jacobsens gode ven, departementschef i Kulturministeriet, Andreas Weis, direktøren for Statens Museum for Kunst, Karl Madsen, og Jacobsen selv var derfor fyr og flamme, da de fandt ud af, at et tilsyneladende forsvundet Rembrandt-maleri, kaldet ”Studenten”, var udbudt til salg i Køln i 1888 – og at auktionen fandt sted om få dage.

Karl Madsen måtte ubetinget straks tage til Køln og forsøge at erhverve det kostelige maleri, men det var søndag, og Jacobsen havde ikke kontanter nok. Det var for sent at hente penge i banken mandag, men Weis havde en løsning:  

I Weis’ Jernskab i Cultusministeriet var der Penge. Han havde rigtignok ikke Nøglen hos sig, og han boede paa Frederiksberg, men maaskee kunde det lykkes, at naae ud paa Frederiksberg, hente Nøglen, ile til Ministeriet og komme tidsnok til at bringe Karl Madsen Pengene paa Banegaarden.

Således fortæller Carl Jacobsen selv den dramatiske historie om den hastige afrejse til Køln. De fik samlet penge nok sammen og fik sendt Karl Madsen af sted i tide med damptoget til Tyskland for at erhverve maleriet. Det lykkedes, og det blev en af de dyreste erhvervelser Jacobsen nogensinde kom til at gøre til sin malerisamling. Efter Jacobsens død i 1914 blev tilskrivningen til Rembrandt draget i tvivl, og værket anses i dag for at være af Rembrandts elev, Willem Drost.   

Maleriet er normalt udstillet på Statens Museum for Kunst, men kan i øjeblikket ses på Glyptoteket i udstillingen ”Buddha, barok & bryggeren”, frem til den 13. maj.

Kommentarer

Tilføj kommentar

Image CAPTCHA
Indtast de karakterer, som vises i billedet.

Om denne blog

Glyptotekets blog bliver skrevet af museets medarbejdere. Vi skriver om, hvad der interesserer os her og nu og om værkerne og museets daglige liv.

Kommentarer er velkomne, og vi svarer naturligvis gerne på spørgsmål.

søg på bloggen