Et skatkammer uden guld

19. januar 2012
Kommentarer (0)
Et skatkammer uden guld
Print printer-friendly version

The treasure dug up is not gold, but history.
De virkelige skatte, man finder, er ikke guld, men historie.
W.M.F. Petrie 1886

Den egyptiske udstilling I pyramidernes skygge har nu fået en ekstra krølle på halen. Bag den store sal med hovedudstillingen (sal 26) findes et lille rum (sal 27) med indbyggede gamle montrer. De er nu fyldt med mange små interessante fund fra Flinders Petries udgravninger i Egypten. Nogle er lånt fra Antiksamlingen på Nationalmuseet, og andre er fundet frem fra Glyptotekets gemmer.


Sal 27 med gamle montrer.

Fajance og glas

Den engelske arkæolog og egyptolog Flinders Petrie gravede i Egypten fra 1880 til 1924, og med ham gik arkæologien fra at være skattejagt til at blive en egentlig videnskab. Han interesserede sig meget for de gamle egypteres arbejdsmetoder og udgravede bl.a. områder med værksteder for produktion af glas og fajance.

Fotografi af ovn (tv) i byen Memphis til brænding af fajance med fejlbrændinger og fajanceaffald. (Gengivet med tilladelse fra the Petrie Museum, University College London)

I byen Memphis fandt han en ovn til brænding af fajance, som var anvendt til affald i form af fejlbrændinger og fajanceskår. Materialet fra ovnen kunne være med til at svare på spørgsmål om fremstillingen af fajance. Glyptoteket modtog et udvalg af fajanceskår og andet fra produktionen, som nu kan ses i sal 27.

Fajanceskår og -fejlbrændinger fra ovn i Memphis, fundet af Petrie i 1910.

Glasaffald og halvfabrikata fra glasproduktion i byen Amarna er udlånt fra Nationalmuseet og kan også ses i sal 27.

Hus B i Memphis

I Memphis udgravede Petrie i 1910 tre nedbrændte huse (Hus A-C), som han anså for vigtige. Blandt mønter fundet i husene var de seneste nemlig efter hans mening fra den romerske kejser Claudius’ tid (41-54 e.Kr). Dermed kunne branden dateres til omkring år 50 e.Kr., og de øvrige fundne genstande måtte stamme fra tiden op til branden. Glyptoteket modtog de fleste fund fra Hus B.

Fund fra Hus B i Memphis, fundet af Petrie i 1910.

Andre ”skatte” udstillet i sal 27 er bl.a. en sten med borehuller, del af et pottemagerhjul, vægtlodder, rustne søm, metalslagger, bronzemønter samt forskellige typer keramik. Petrie mente, at denne slags fund var mere værd end guld, da de kunne fortælle om de gamle egypteres levevis. Flere af dem har aldrig tidligere været udstillet.

Udstillingen ’I pyramidernes skygge’ kan ses frem til d. 25. marts 2012.

 

Kommentarer

Tilføj kommentar

Image CAPTCHA
Indtast de karakterer, som vises i billedet.

Om denne blog

Glyptotekets blog bliver skrevet af museets medarbejdere. Vi skriver om, hvad der interesserer os her og nu og om værkerne og museets daglige liv.

Kommentarer er velkomne, og vi svarer naturligvis gerne på spørgsmål.

søg på bloggen