FALK MED SPRAGLEDE FJER

8. august 2012
Kommentarer (0)
FALK MED SPRAGLEDE FJER
Print printer-friendly version

Holdet bag forskningsprojektet På sporet af farven / tracking colour har for nyligt undersøgt et fragment af et egyptisk relief fra Kong Apries’ palads i Memphis dateret til 589-570 f.Kr.


Relief fra Kong Apries’ Palads (ÆIN 1048, Foto Ole Haupt)

Relieffragmentet med hieroglyffer og en falk blev udvalgt, da det har bevaret meget af den oprindelige bemaling. Det var interessant at se nærmere på, hvilke farver, der var anvendt, og om der evt. var flere lag af farver, som ikke var synlige med det blotte øje. En større rekonstrueret del af en port dekoreret med relief, som ligeledes stammer fra Apries' palads (Se blogindlægget 'Faraos palads' fra 6.7.12), har kun få rester af bemaling bevaret.


Detaljefoto af falk. Bemærk at fjerene varierer i størrelse

FARVEUNDERSØGELSERNE
Undersøgelserne viser et højt malerteknisk niveau. Især mønsteret på falkens fjerdragt er i sin simpelhed samtidig sirligt og realistisk udført med fjer, der varierer i størrelse, således at fjerene på halsen er mindre end på resten af fjerdragten. Bemalingen er påført i et tyndt lag på cremefarvet gipsgrund blandet med ægyptisk blå. Ægyptisk blå er også blandet med den grønne farve, for på den måde at opnå den rigtige tone.


Visible-induced luminescence (VIL) er en fotografisk teknik, der
synliggør anvendelsen af pigmentet ægyptisk blå. Områderne
på billedet, der lyser kraftig hvidt op, er ægyptisk blå.

UNDERTEGNINGER
Det er karakteristisk for egyptisk kunst, at man først tegnede motivet op med rødt og siden korrigerede tegningen til den endelige version med sort. Til sidst blev motivet malet, og de oprindelige omrids i rødt og sort blev skjult. Når det drejede sig om relief, kunne de røde og sorte omrids også forsvinde ved helt eller delvist at blive hugget bort.


På det undersøgte relief er den røde undertegning stadig synlig under den sorte konturstreg.
Det ses tydeligt på et mikroskopbillede.

SPRAGLEDE FJER
Hieroglyfferne på relieffet er del af tilnavnene for falkeguden i skikkelse af solgud med navnet Bedehti: "… den store, den med de spraglede fjer, den første …". Der er dog ikke tale om en direkte beskrivelse af selve den falk, der ses på relieffet, da den vender den forkerte vej i forhold til, at hieroglyfferne skulle høre til den. Den synlige falk havde dog i høj grad også "spraglede fjer".

FREMTIDIGE UNDERSØGELSER
I den nærmeste fremtid vil en prøve af det grønne pigment blive analyseret og identificeret. Desuden skal der udtages en prøve til analyse for bindemiddel. De kommende resultater vil også blive præsenteret her på bloggen.

Det er muligt at komme og høre mere om projektet På sporet af farven på Glyptoteket:
Søndag d. 4.11.12, kl. 13: Rundvisning
Søndag d. 18.11.12, kl. 12: Åbent værksted for børn
Søndag d. 2.12, kl. 13: Åbent værksted

Læs mere om forskningsprojektet På sporet af farven

Kommentarer

Tilføj kommentar

Image CAPTCHA
Indtast de karakterer, som vises i billedet.

Om denne blog

Glyptotekets blog bliver skrevet af museets medarbejdere. Vi skriver om, hvad der interesserer os her og nu og om værkerne og museets daglige liv.

Kommentarer er velkomne, og vi svarer naturligvis gerne på spørgsmål.

søg på bloggen