Månedens værk juni 2011

3. marts 2015
Kommentarer (0)
Månedens værk juni 2011
Print printer-friendly version

Trouville, sommeren 1865

Stranden og hotellerne i Normandiet sværmer med turister hver sommer. I midten af 1800-tallet tilbragte især franske og engelske velhavere gerne uger i badebyen Trouville-sur-Mer, og skulle man få lyst til at bestille et kunstværk, mens man lå på landet, stod kendte kunstnere parat. Portrætmesteren Alfred Stevens (1817-75) havde netop sagt ja til at male den engelske tapetfabrikant J.G. Potters tre døtre, da Courbet faldt forbi atelieret. Han forelskede sig hovedkulds i pigernes røde hår og insisterede på også at få lov at male dem.


Gustave Courbet: Tre engelske piger ved et vindue, 1865. Olie på lærred. 92,5 x 72,5 cm.
(Gave fra Ny Carlsbergfondet 1914)

Det blev til denne fantasi over hår, tøj og pels. En intens stoflighed dominerer billedrummet fuldstændigt. To lakerede stole, den grønne skodde og et smedejernsgitter rammer effektfuldt pigerne ind i et lillebitte rum, hvor himlen og havet kun anes i baggrunden. Søstrene har fået selskab af en puddel, og den yngste pige er ikke meget mere end et svævende hoved mod det blå udenfor.


Gustave Courbet: Tre engelske piger ved et vindue. Før og efter restaureringen i 1931.

Courbet har fokus på hår, stof og farver mere end på portrætlighed, og billedet bliver en fascineret variation over kvinden i tre stadier. Hr. Potter var ikke glad, og Courbet beholdt maleriet selv. Måske har den dristige, rumlige omgang med de mange figurer også været for meget for en senere ejer. I hvert fald blev den yngste pige og hunden dækket af et gråblåt lag maling engang efter kunstnerens død, og først i 1931 – 17 år efter køb af værket til Glyptoteket – gættede museets kunsthistoriker H. Rostrup, at der var flere rødhårede her end man skulle tro…
 

Kommentarer

Tilføj kommentar

Image CAPTCHA
Indtast de karakterer, som vises i billedet.

Om denne blog

Glyptotekets blog bliver skrevet af museets medarbejdere. Vi skriver om, hvad der interesserer os her og nu og om værkerne og museets daglige liv.

Kommentarer er velkomne, og vi svarer naturligvis gerne på spørgsmål.

søg på bloggen