Nyhugget Vandmoder

22. august 2011
Kommentarer (2)
Nyhugget Vandmoder
Print printer-friendly version

Et vartegn for Glyptoteket

Kai Nielsens skulptur Vandmoderen er et af Glyptotekets vartegn. Figurgruppen er en allegori over livets skabelse, inspireret af gengivelser af de klassiske flodguder. Siden 1921 har værket smykket bassinet i museets Vinterhave, hvor det har haft en nærmest magnetisk tiltrækningskraft på store som små.

En ny version

Imidlertid var det oprindelige marmoreksemplar efterhånden så svækket af ælde og skader, at det i 2001 blev besluttet at få udført en ny version. Initiativet hertil kom fra Ny Carlsbergfondet, der generøst har bekostet det nyhuggede eksemplar, som den 16. juni 2005 har indtaget pladsen i Vinterhaven.

Oprindeligt en parkskulptur

Oprindelig er Vandmoderen skabt som en del af en skulpturudsmykning i fire dele til den norske skibsreder Klaveness’ private park uden for Oslo. Kai Nielsen betegnede da også selv værket som en ”parkskulptur”. Gipsoriginalen til værket blev præsenteret for offentligheden første gang i 1920 på Den Fri Udstilling i København. Her bestilte Ny Carlsbergfondet en version i marmor til opstilling i Glyptotekets Vinterhave. Marmoreksemplaret blev færdighugget i Vinterhaven med gipsoriginalen stående ved siden af. Efter kunstnerens ønske blev skulpturen anbragt i et bassin med planter og guldfisk.

Blød marmor

Vandmoderen blev hugget i norsk marmor, som er en ret blød og skrøbelig stentype. Kai Nielsen fik hjælp til hugningen af en stenhugger, og han var med Nielsens egne ord ”knusende dygtig”. Desværre benyttede stenhuggeren for voldsom en teknik. Det har været med til at fremskynde nedbrydningen af værket.

Restaurering

I 1986 gennemgik Vandmoderen en omfattende restaurering hvor den bl.a. blev vasket fri for saltaflejringer og stabiliseret indvendig med silikone. Men nedbrydningen af skulpturen fortsatte. Derfor har en nyhugget Vandmoder i en mere hårdfør type marmor, sevic marmor fra Makedonien, indtaget pladsen i bassinet. Den første, gamle marmorversion vil leve videre på museets magasin.

Kommentarer

vandmoderen

Jeg har set vandmoderen i noget mindre udgave i privat hjem,med kun 2 børn der bliver ammet,hvor kan man evt.købe den figur i ikke en for voldsom str. ?

Vandmoderen

Hej Cirkeline Tak for din besked. Vi har nu undersøgt det, og i kunstboghandelen kender de ikke til denne eller andre udgaver af Vandmoderen. I vores e-shop kan du købe mange andre gipsafstøbninger. Du finder dem her: http://eshop-glyptoteket.dk/group.asp?group=10. Bedste hilsner Pia Svejgaard

Tilføj kommentar

Image CAPTCHA
Indtast de karakterer, som vises i billedet.

Om denne blog

Glyptotekets blog bliver skrevet af museets medarbejdere. Vi skriver om, hvad der interesserer os her og nu og om værkerne og museets daglige liv.

Kommentarer er velkomne, og vi svarer naturligvis gerne på spørgsmål.

søg på bloggen