Per Kirkeby om Claude Monet

14. november 2012
Kommentarer (0)
Per Kirkeby om Claude Monet
Print printer-friendly version

I 2010 fik Glyptoteket et maleri af Claude Monet af Ny Carlsbergfondet og Augustinusfonden.
Per Kirkeby (f.1938) skrev i den anledning en kort tekst om billedet, og den er optrykt i katalogen til Glyptotekets særudstilling Kirkeby Epifani, der vises frem til 30. december.


Claude Monet (1840-1926), Oversvømmelse ved Giverny. Olie på lærred, 1896, 73x92 cm

Kirkeby skriver:
”Jeg har set et nøgternt brunligt billede af Monet.” ”(…) Det er en oversvømmelse. Og der er stynede træer, som fører mig mange steder hen. Ud i mange moser. Stynede træer hos van Gogh og Mondrian. Og sammen med det tyste lys omkring Hammershøi.”
”(…) En oversvømmelse gør det muligt at sejle mange flere steder hen. Der er en hel verden af vand og sump og stynede træer og elletrunter og tysthed.”
”Og glem ikke at nedenunder Monets åkander ligger også et stærkt netværk. Som på lignende måde kan være startet med de stynede træer.”

”(…) hvad er det der er så besnærende ved stynede træer? Maleren er fri for de forbandede løvfang. Alle de blade, der dasker formløst rundt. Man er inde ved grundstrukturen. Man er gennem skraveringerne og fremme ved den rene streg. Stregen er både bundet til iagttagelsen og alligevel frisat som streg. I min barndoms vådområde Vestvolden og Utterslev Mose, stod de beskårne træer tæt i kolonihaverne. Jeg elskede at tegne dem, for det så ud af noget, der var rigtigt. Både struktur og stemning, en fortælling. Mængden af stynede træer i europæisk kunst kan tages som et tegn på at skoleeleven med den selvskårne rørpen havde ret i sin ubevidste følelse af at stå i en stor tradition.
Jeg skal ind og se mange gange på dette Monet-maleri.”

Per Kirkeby

Kirkeby Epifani
Katalog til Kirkeby Epifani
Oversvømmelse. Et mesterværk af Monet

 

Kommentarer

Tilføj kommentar

Image CAPTCHA
Indtast de karakterer, som vises i billedet.

Om denne blog

Glyptotekets blog bliver skrevet af museets medarbejdere. Vi skriver om, hvad der interesserer os her og nu og om værkerne og museets daglige liv.

Kommentarer er velkomne, og vi svarer naturligvis gerne på spørgsmål.

søg på bloggen