sedment


Bahr Yusuf fører vand til det frugtbare Fayum-område. Foto: Janne Klerk

Ved indgangen til det frugtbare Fayum-område, i det smalle ørken-areal nær byen Sedment, lå et stort gravområde. Et stort antal af gravene stammer fra 1. Mellemtid, ca. 2150-2050 f.Kr. Petrie var derfor af den overbevisning, at gravene hørte til byen Herakleopolis, hvorfra herskere i den 1. Mellemtid regerede over den nordlige del af Egypten. Herakleopolis ligger dog ikke helt tæt på Sedment, og i dag anser man det for at være en mere lokal gravplads.

Udgravninger i Sedment


Telte i en gammel grav i Sedment, hvor Petrie og hans hold boede
© Petrie Museum, University College London

Tidligere undersøgelser af Sedment i 1904 var ikke vellykkede. Men i sæsonen 1920-1921 blev utallige grave med fund fra flere forskellige perioder bragt for dagen. Fra den eneste helt uforstyrrede grav fra 1. Mellemtid, der tilhørte en mand ved navn Wadjethotep, modtog Glyptoteket alle gravfund.

Den med Petries egne ord mest betydningsfulde grav i Sedment tilhørte dog Meryrahashtef fra slutningen af Gamle Rige. Et stykke nede i gravskakten stod tre fint udskårne træstatuetter af Meryrahashtef. Den største med stav og værdighedsscepter kom til museet i Cairo, den mellemste med stav og dybe furer i kinderne er på Glyptoteket. Den mindste står i dag på British Museum i London.

Petries udravninger

Abydos, Gerzeh, Harageh, Hawara, Lahun, Memphis, Meydum, Riqqeh, Sedment, Tarkhan

Klik på stederne herover for at læse mere om de enkelte udgravninger.

 

I galleriet ovenfor ses de af Petries fund fra Sedment, der er udstillede på Glyptoteket.

det sker

19.3.2017 - 31.12.2017