Rodin

 

 

Auguste Rodin (1840-1917) ses ofte som den rebelske forfader til moderne skulptur, men gjorde egentlig ikke bevidst oprør mod sin tids billedhuggerkunst. Rodin stræbte efter akademisk anerkendelse, men bestod aldrig adgangsprøven til det parisiske kunstakademi.

I stedet blev han selvlært og udviklede en unik metode til modellering af komplekse former i ler og gips. Mange af hans mest berømte værker blev kritiseret i hans levetid. De brød med en tradition for idealiseret, dekorativ skulptur med snævre rammer for, hvordan mytologiske eller litterære emner kunne vises. Rodins særpræg er en realistisk, men ekspressiv modellering af kroppen og stor sans for motivets symbolske indhold. Langsomt opnåede han popularitet, og slog for alvor igennem på verdensudstillingen i Paris 1900.

Glyptotekets grundlægger, Carl Jacobsen, så Rodins mesterværk ”Grubleren” på den franske udstilling i København i 1888, og fra 1900 begyndte han at købe værker direkte af kunstneren, som han gerne besøgte i Paris. Jacobsens samling på 24 skulpturer er siden vokset til 43. 

Print printer-friendly version
Temaer: 
Fransk kunst
Skulptur
Personer: 
Auguste Rodin (1840-1917)

det sker

19.3.2017 - 31.12.2017