Fransk maleri

Udstilling

BEMÆRK
For at vores arbejdshold kan gøre klar til forårets storslåede særudstilling “Beriget og beruset. Forsvundne skatte fra Romerriget“, er vi  nødt til at lukke enkelte sale i en kort periode. Det drejer sig bl.a. om sal 56-60, der vil være lukket fra 9. februar 2018 til 2. marts 2018. Salene indeholder dele af udstillingen “Fransk maleri” med malerier fra perioden 1889-1968. Størstedelen af museet er dog åbent som sædvanligt, og det vil stadig være muligt at dykke ned i årtusinders kunst og kultur.
Fransk maleri
Manet, Degas, Monet, Cézanne, van Gogh, Gauguin… Glyptotekets samling af fransk malerkunst rummer værker af nogle af kunstens største skikkelser, ligesom den dækker en af de mest hæsblæsende epoker i kunstens historie. Med over 200 værker viser udstillingen den utæmmelige kunstneriske variation, der udspringer fra Frankrig i årene 1809-1950. Gennem en original præsentation af berømte mesterværker og sjældent sete hovedværker tegner udstillingen en billedlig fortælling om 150 års kunst, der aldrig formår at slå rødder, og som af samme årsag er mættet med intensitet og opfindsomhed.

Fransk Maleri er en af Glyptotekets permanente udstillinger.

Kunstens supermagt
Fra romantikken og frem til 2. verdenskrig var Frankrig knudepunkt for den mest nyskabende fortrop af kunstnere. Paris’ accelererende modernitet og kulturelle frisind samt provinsernes sødme var det perfekte klima for den mest banebrydende europæiske avantgarde. Udstillingens malerier, tegninger og mindre skulpturer vidner om, at kunsten i denne periode var en til tider indædt jagt på originalitet. Kunstnere var drevet af en trang til ikke bare at være i trit med, men også at kunne foregribe og skabe tidens udtryk og tidens form.

Ideal og eksperiment
Udstillingen, som udelukkende baserer sig på Glyptotekets egen samling, favner spændvidden i kunstens udvikling fra det akademiske til det såkaldt moderne. Fra det idealiserede maleriske udtryk med høj teknisk detaljerigdom, over det mere frie, eksperimenterende maleri til den fuldbyrdede abstraktion. Som sådan opsummerer udstillingen de mange stilistiske retninger i perioden: realismen, romantikken, naturalismen og frem for alt impressionismen.

Baglæns: 1950-1800
Men udviklingen er langt fra lineær, og kunsten slår krøller på sig selv. Kunstnerne arbejdede typisk udenfor de kunsthistoriske kategorier. De trådte ind og ud af forskellige kunstnergrupper, sugede inspiration til sig fra rejser og arbejdede i det hele taget mere dynamisk og uforudsigeligt.

Udstillingen breder sig over tre etager og blander kunstnere, genrer og teknikker med kronologien som overordnet princip. Netop kronologien sætter en stund maleriet fri af de stilistiske tilhørsforhold og lader det stå frem som først og fremmest maleri. For yderligere at understrege kunstens frie vej er udstillingen arrangeret ved en ’omvendt’ kronologi. Frem for at fremstå som naturlig endestation, bliver det 20. århundredes moderne maleri en introduktion til en baglæns lystvandring i det 19. århundredes malerkunst.

Læs mere +

Kalender

Se hvad der sker på Glyptoteket.

Café Glyptoteket

Nyd delikate snacks eller en skøn frokost med udsigt over Glyptotekets smukke Vinterhave.

Besøg Glyptoteket

I hjertet af København.