BES. Dæmongud – Ægyptens beskytter

Særudstilling /01.05 - 20.09.2020

Når vi tænker på ægyptiske guder, er det oftest Solguden Ra, dødsguden Anubis eller gudinden Isis. Men i oldtidens Ægypten var en anden type guder langt tættere på ægypternes daglige liv. Den vigtigste af disse guder var Bes.

I særudstillingen BES. Dæmongud – Ægyptens beskytter kan publikum nu møde den lille guddom Bes, der fungerede som beskytter mod alverdens dårligdomme i oldtidens Ægypten.

Bes er letgenkendelig sine med små korte ben, tungen ud af munden, skæg som en løvemanke og en fjerprydelse på hovedet. Bes indgik i hverdagen i oldtidens Ægypten hos såvel høj som lav – hos faraoen såvel som hos slaven. Han beskyttede mennesker mod sygdomme, passede på gravide kvinder og skræmte børn, ligesom han beskyttede mod slangebid og kunne skræmme alle fjender bort.

I udstillingen træder den besøgende ind i Bes’ univers, hvor magi og troen på, at gode dæmoner kan hjælpe mod alskens ondt, er en naturlig del af livet. Udstillingen bringer de besøgende indenfor i de ægyptiske hjem, hvor Bes var en integreret del af hjemmet og dagligdagen. Risikoen for at dø i barselssengen var stor og børnedødeligheden høj. Bes beskyttede mod det hele og var således at finde overalt i hjemmet hos oldtidens ægyptere – på senge og nakkestøtter, kosmetikbeholdere og spejle, samt på såkaldte Bes-krukker og magiske stave.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Glyptoteket, Allard Pierson Museum, Amsterdam og August Kestner Museum, Hannover, med yderligere indlån fra Römer-Pelizaeus Museum Hildesheim, University of Aberdeen Museum og Ägyptisches Museum Leipzig.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscafé

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.