Franske mesterværker

Udstilling

Franske mesterværker byder på en sanselig oplevelse af penselstrøg og farver. Udstillingen viser nogle af Glyptotekets vigtigste værker fra det 19. århundrede, hvor kunsten går fra at være idealiseret og med høj detaljerigdom til at benytte et mere frit og ofte eksperimenterende udtryk.

De franske mesterværker udviser alle teknisk overlegenhed, nye motiver, farvesammensætninger og kompositioner. Hvert værk er repræsentativt for den enkelte kunstners stil og udtryk. De indfanger kunstnernes æstetik, peger på nye ideer i kunsten og træder frem som enestående mesterværker. Det er Monet, Rousseau, Courbet, Cézanne, Manet, van Gogh og Degas, når de er bedst!

Nybrud og nytænkning

Det 19. århundrede var skelsættende for fransk kunst. Ved århundredets begyndelse bestemte det franske kunstakademi, Académie des Beaux-Arts, og den årlige Salon-udstilling, mere eller mindre periodens officielle kunst. Men 1850’erne bød på nye strømninger og ideer og de skiftende politiske vinde i Frankrig havde stor betydning for kunstens vilkår. Med de uofficielle udstillingsscener i 1860’erne og den første impressionistudstilling i 1874 opstod der også nye muligheder for kunstnerne.

Forskellige kunstneriske idealer svirrede imellem hinanden i tiden – ophøjet og idealiseret skønhed, bondelivets realisme, lysets flimren og formernes betydning. I stedet for et fokus på stilistisk udvikling eller kunstneriske grupperinger og ismer går udstillingen tæt på værkernes tilblivelse, deres betydning i tiden og for eftertiden. Det er derfor den tekniske overlegenhed samt nytænkende motiver og kompositioner, der samler disse værker.

Nyerhvervelse
For første gang vises Klippeegen af Théodore Rousseau, som Glyptoteket har erhvervet med generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet.

Træer spillede fra starten af Rousseaus karriere den altoverskyggende hovedrolle, og Klippeegen er et af de mest farvemættede, intense malerier af motivet med dets tætte, duppede penselstrøg. Maleriet af ældgamle, forvredne egetræer, som står blandt mosklædte klipper, var det eneste billede, Rousseau indleverede til Salonen i 1861.

Læs mere +

Årskort

Få det hele med. Købt et årskort

Café

Nyd et lækkert måltid på Picnic med udsigt til Vinterhaven

Kalender

Spændende aktiviteter og arrangementer