Paul Gauguin. Hvorfor er du vred?

Særudstilling /18.09.2020 - 28.02.2021

Må dagen komme – måske snart – hvor jeg kan flygte ind i skovene på en sydhavsø og bo der i ekstase, leve i ro og ånde for kunsten. – Paul Gauguin til sin kone, Mette Gad, i 1890

Ny Carlsberg Glyptotek rummer en af verdens absolut fineste samlinger af værker af den franske maler Paul Gauguin (1848-1903). I september 2020 åbner museet en stor udstilling centreret om museets egen samling, men også suppleret med værker fra en række udenlandske museer og institutioner. Udstillingen sætter samlingen i et nyt lys, når den med både international samtidskunst, historisk materiale og en nutidig linse gentænker myten om en af fransk kunsts mest ikoniske kunstnere.

Historien om Gauguin som ”vildmanden”, der i 1891 forlader Paris, sin kone og sine fem børn til fordel for en spirituel og kunstnerisk rejse i Fransk Polynesien, er en af kunsthistoriens mest kendte og fortalte historier. Den kommende Paul Gauguin udstilling tilbyder nye læsninger af denne fortælling og inviterer os til at reflektere over Gauguins værk og indflydelse i en nutidig verden, hvor den globale dagsorden ændres – ikke mindst når det kommer til den internationale kunstscene og dens aktuelle stemmer. For første gang nogensinde præsenterer Ny Carlsberg Glyptotek museets Gauguin samling i et perspektiv, der forholder sig kritisk til Frankrigs kolonialisering af Polynesien og Gauguins position i denne, bl.a. ved inddragelse af en række anerkendte samtidskunstnere, hvis værker tilbyder nye og anderledes forståelser af den arv, Gauguin har efterladt os i dag.

Iblandt disse er den samoanske, interdisciplinære kunstner Yuki Kihara, der netop også er udvalgt til at repræsentere New Zealand ved den 59. Venedig Biennale 2021.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscafé

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.