Samleren i skyggen. Helge Jacobsens pinakotek

Særudstilling /28.02 - 09.08.2020

Malerier af Gauguin, Courbet, Monet, Manet og van Gogh er nogle af de væsentligste værker i Glyptotekets moderne samling. Samleren bag disse værker, Helge Jacobsen, er imidlertid ukendt for mange – overskygget af sin berømte far Carl Jacobsen. Helge Jacobsen (1882-1946) overtog i 1914 stillingen som direktør for Glyptoteket efter faderen Carl Jacobsens død og var fra 1914 til 1946 formand for Ny Carlsbergfondet. Udstillingen udfolder for første gang historien om Helge Jacobsen og hans betydning.

Helge Jacobsens pinakotek

Allerede ved tiltrædelsen som direktør offentliggjorde Helge Jacobsen sin ambition om at skabe et pinakotek, en samling af malerier, på Glyptoteket. Det var en markant og nyskabende ide set i forhold til Carl Jacobsens samling af primært skulpturkunst fra oldtidens Grækenland og Rom samt fransk billedhuggerkunst fra anden halvdel af 1800-tallet.

Et af de centrale spor i udstillingen er således tilblivelsen af Glyptotekets franske malerisamling. Det er fortællingen om, hvordan Helge Jacobsen gennem en række strategiske manøvrer og i skarp konkurrence med andre af tidens samlere opbyggede den væsentligste danske samling af franske mesterværker i sin tid.

Udstillingen rummer et stort udvalg af mesterværker fra samlingen præsenteret i samspil med ikke tidligere udstillet arkivmateriale og fotografier, der fortæller historien om ’samleren i skyggen’ – Helge Jacobsen.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscafé

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.