Vejen til Palmyra

Særudstilling /20.09.2019 - 01.03.2020

”Vejen til Palmyra” er den første særudstilling i Danmark om kulturen i det antikke Palmyra – en oaseby beliggende i det nuværende Syrien. Udstillingen tager udgangspunkt i Glyptotekets enestående samling af antikke gravportrætter fra byen.

I en tid hvor globalisering, migration og kultursammenstød præger dagsordenen mange steder i verden, har Palmyra igen fanget opmærksomheden med sin fascinerende historie som et af antikkens multikulturelle samfund.

Med sin beliggenhed ved Efqa-kilden i den syriske ørken midt mellem Eufrat-floden og Middelhavet var oasebyen et naturligt knudepunkt mellem handelsruter og karavaneveje og dermed centrum for udveksling af både varer og kulturer mellem øst og vest. Samtidig var byen den yderste bastion i det romerske rige mod øst og blev på denne baggrund et pulserende mødested for forskellige kulturer.

Truet kulturarv

De aktuelle konflikter i Syrien har skabt fornyet fokus på værdien af den enestående kulturarv, der synes truet som følge af dem. Udstillingen sætter fokus på de første tre århundreder af vor tidsregning, hvor byen spillede en vigtig rolle, både lokalt, regionalt og globalt, ikke mindst i forhold til det romerske imperium. Glyptotekets gravportrætter udgør en vigtig og særlig del af byens kulturminder. I dag er en del af byens kulturgenstande enten ødelagt eller til salg på det illegale marked, bl.a. gennem terrorgruppen IS, som i 2015 invaderede byen, sprængte antikke ruiner og monumenter og plyndrede for værdier.

Vigtig forskning

Glyptotekets samling af palmyrenske portrætskulpturer, som er den største udenfor Syrien, har igennem de seneste år været udgangspunkt for det omfattende forskningsprojekt ”Palmyra Portræt Projektet” ved Aarhus Universitet. ”Vejen til Palmyra” vil blandt andet bygge på ny viden, hentet både fra ”Palmyra Portræt Projektet” og fra den ekstensive polykromiforskning, der foregår på museet.

Udstillingen bliver levende iscenesat og vil bl.a. fortælle om, hvordan indbyggerne i Palmyra gennem det 2. og 3. årh. e.Kr. prydede deres grave med skulpturer, der alle skal forestille individer. Portrætterne er gennem deres skildring af ansigtstype, beklædning m.m. sammen med inskriptioner udsagn om de enkelte personer og livet, der blev levet i oasebyen.

Fra ørkenen til Glyptoteket

Også selve den fascinerende historie om Glyptotekets samling af gravportrætter vil blive præsenteret i udstillingen. Hovedparten af samlingen kom til Danmark i 1880’erne gennem den danske konsul i Beirut, Julius Løytved.  Glyptotekets stifter, Carl Jacobsen, havde et nært forhold til Løytved, hvilket i udstillingen vises gennem en præsentation af den omfattende korrespondance de to mænd i mellem, som stammer fra 1880’erne og -90’erne. Den danske filolog og islamforsker Johannes E. Østrup skaffede via sin langvarige rejse i Mellemøsten i 1892-1894 andre værker, mens arkæologen Harald Ingholt, hvis omfangsrige arkiv befinder sig på Glyptoteket, forskede og udgravede i Palmyra i 1920’erne og 1930’erne, hvor han bl.a. udgravede et af samlingens hovedværker, ”Skønheden fra Palmyra”, i familiegraven Qasr Abjad.

Store dele af samlingen har siden foråret 2018 været udlånt til The J. Paul Getty Museum i USA, hvor de er udstillet. De vil alle være tilbage på museet til udstillingen.

Forskningsprojektet ”Palmyra Portræt Projektet” og polykromiforskningen er støttet af Carlsbergfondet.

Tak for generøs støtte til udstillingen fra:

Augustinus Fonden

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Årskort

Få det hele med. Købt et årskort

Café

Nyd et lækkert måltid på Picnic med udsigt til Vinterhaven

Kalender

Spændende aktiviteter og arrangementer