SÆROPSTILLING: EDGAR DEGAS

Edgar Degas. Skulptur

Den franske kunstner, Edgar Degas (1834-1917), er især berømt for sine farvestrålende malerier. De færreste er derfor klar over, at mesteren gennem det meste af sin karriere modellerede mindre skulpturer i voks, ler og gips, hvoraf en række støbt i bronze efter hans død. Glyptoteket ejer den komplette samling af Degas’ bronzer, som vises i denne særskilte udstilling.

Fra skulptur til maleri
Degas’ skulpturer bevæger sig inden for samme emnekreds som hans malerier: balletdanserinder, der holder balancen i næsten umulige positurer, kvindekroppe under det daglige toilette eller væddeløbsheste, der tripper uroligt før start. Lighederne skyldes, at kunstneren anvendte skulpturerne som modeller til hans malerier. Skulpturerne var således ikke tiltænkt til udstillinger.

Ved sin død i 1917 efterlod Degas sig cirka 150 voksskulpturer, hvoraf 72 af dem blev støbt i bronze to år senere. Glyptoteket ejer én ud af blot fire komplette samlinger af Degas’ bronzer. Tilsammen demonstrerer de kunstnerens minutiøse og særegne arbejdsproces og hans talent for detaljer, balance og dynamiske udtryk.

Optaget af bevægelsen
I modsætning til en egentlig fortælling demonstrerer de mange skulpturer Degas’ evne til at iscenesætte sekunders bevægelse, så de varer evigt. Kunstneren har selv fortalt, at han modellerede heste for bedre at kunne forstå mekanismen i deres bevægelser. Derfor gentog Degas sine motiver igen og igen. Alligevel er hver skulptur unik og deres udtryk langt fra identiske.