Palmyra

 

 

En handelsby mellem øst og vest i den syriske ørken

I de første århundreder efter Kristi fødsel var ørkenmetropolen Palmyra et rigt knudepunkt for handlen mellem Orienten og Romerriget.

Palmyra ligger endnu i dag i en frugtbar oase. Byens handel rettede sig især mod Mesopotamien, det nuværende Irak. Herfra var der gode forbindelser til Indien og Det fjerne Østen ad Silkevejen. Man handlede med ædelt træ, halvædelstene, krydderier, farvestoffer, kinesisk silke og arabisk røgelse.

Velstanden gjorde det muligt at etablere en velfungerende by med officielle bygninger, templer, handelshuse, boligkvarterer, samt vidstrakte gravpladser.
Glyptotekets samling fra Palmyra består især af gravbuster, købt af Carl Jacobsen gennem den danske konsul i Beirut, Julius Løytved.

Samlingen er med sine omkring 100 buster en af de største uden for Syrien.
Gravstenene stammer fra mægtige, fælles gravkamre. Hver gravniche var lukket med den afdødes portræt indskrevet med navn.
Portrætterne er i romersk stil blandet med lokale og orientalske stiltræk. Portrætterne var bemalede, og indskrifterne trukket op med farve.

GRAVBUSTE: MARTI. - 170-190 e.Kr.

Indskriften på dette velbevarede portræt lyder:

Marti,
datter af Salamallat
Akkaran,
hans hustru.
Ak!

Teksten er skrevet på aramaisk, et sprog, som i 1. Mosebog kaldes ’semitisk’ Siden omkring 1000 f. Kr. til 3. årh. e.Kr. var sproget det dominerende i hele Mellemøsten, med en rolle svarende til vore dages engelsk.

GRAVBUSTE: ”SKØNHEDEN FRA PALMYRA” - 190-210 e.Kr.

Vi ved ikke, hvem den smukke kvinde er. Navneindskriften og hendes dødsår er ikke bevaret. Vi ved heller ikke, i hvilken grav hun har ligget. Men vi kan forestille os, hvor hun med sin farvepragt og sine indlagte øjne har strålet i det store gravkammer oplyst af fakler.

Hun er essensen af Palmyra. Hendes træk tyder på rødder i Indien, stilen er præget af nærheden til Romerriget, de overdådige smykker afspejler Palmyras rigdom.

GRAVBUSTE: UKENDT MAND FRA PALMYRA - 150-160 e.Kr.

Manden har stolt og selvbevidst ladet sig afbilde med en kamel i baggrunden.

Han kan have været ejer af en kamel-karavane, eller han kan have været en af de få købmænd, som selv rejste med karavanerne. Hans kunstfærdige frisure tyder på en orientalsk oprindelse. Døde han tilfældigvis i Palmyra – langt hjemmefra?

Print printer-friendly version
Temaer: 
Antikken
Grækenland og Romerriget

det sker

19.3.2017 - 31.12.2017
30. april 2017 kl. 12.00
30. april 2017 kl. 13.00