Perfect Poses?

Særudstilling /28.02 - 23.06.2019

Særudstillingen ”Perfect Poses?” stiller skarpt på en afgørende periode i skulpturens historie, hvor kampen mellem det idealiserede og det realistiske udtryk stod på. Dette udtryk afspejler sig tydeligt i den form for skulptur, der blev til i 1800-tallets Paris.

I udstillingen kan man opleve udvalgte hovedværker af store franske skulptører som Carpeaux, Degas, Rodin, Maillol og Dalou. Skulpturerne byder hver især på enestående æstetiske oplevelser og strækker sig i materialevalg fra hvid marmor over patineret bronze til okkerbrun terrakotta.

Positurer og idealer

Udstillingen viser, hvordan de enkelte kunstnere hver især arbejdede med at få deres skulpturer til at udtrykke deres kunstneriske intention gennem kroppenes – og dermed skulpturenes – grundlæggende positurer. Rammen for udstillingen vil netop tage udgangspunkt i disse positurer: siddende, stående, i grupper, i stilstand og i bevægelse.

Kunstnerne skildrer disse helt grundlæggende menneskelige positurer, som vi alle genkender. Men samtidig forholder de sig også helt bevidst til tidligere tiders skulpturtraditioner. Oldtidens græske skulptur, middelalderens kristne fremstillinger af Madonna med barn og barokkens mere dramatiske udtryk er blandt inspirationskilderne.

Grundformerne af positurerne er på mange måder uforandrede og vækker også genkendelse i nutidens kropssprog gennem f.eks. dans eller fotografi. Men idealerne undergår i det skulpturelle formsprog og motiver store forandringer i perioden. Kunstnerne forholder sig direkte til, om deres værker skal stræbe efter at være idealiserende eller realistiske; en universel problemstilling i kunsten, som har været aktuel siden antikken.

To samlinger mødes

Udstillingen er blevet til i et enestående samarbejde mellem Glyptoteket og det internationalt anerkendte kunstmuseum Calouste Gulbenkian Museum i Lissabon. Museerne har det til fælles, at de er grundlagt af en samler med stor passion for netop den figurative skulptur og dens evne til at fortælle de store menneskelige historier.

Udstillingen vises både i Lissabon og på Glyptoteket. Begge steder vil man kunne opleve skulpturer fra de to samlinger i hinandens selskab. Dermed får publikum en helt enestående mulighed for at se værkerne fra de to samlinger i en ny kontekst.